Werken met de tijdbalk

Uit Tijdbalk Amersfoort
Ga naar:navigatie, zoeken

De tijdbalk heeft zes onderdelen (zie Hoofdpagina; die is altijd te bereiken door het gemeentewapen van Amersfoort, linksboven op het scherm, aan te klikken):

Hieronder volgt de uitleg per onderdeel.

Tijdbalk op periode

  • Door op de afbeelding te klikken verschijnen de eeuwen. Bij aanklikken van een eeuw, verschijnen de (in de tijdbalk opgenomen) gebeurtenissen in die eeuw, in chronologische volgorde. De tabel is per kolom alfabetisch of numeriek te sorteren, via de zwarte `puntjes` ▲▼. Onder- en bovenaan is de mogelijkheid om naar de vorige of de volgende eeuw te wisselen. Bovenaan blijven de eeuwen in beeld. Verder is onderaan een aanklikbare grafische weergave van de gebeurtenissen in de betreffende eeuw opgenomen (Javascript moet daartoe zijn ingeschakeld). Door deze weergave aan te klikken, verschijnt een scherm waarin de grafische weergave kan worden aan-/uitgeschakeld; met de muis is deze weergave te verschuiven en de gebeurtenissen zijn aan te klikken.
  • Bij aanklikken van de donkerbruine balk volgt een korte omschrijving van de sociaaleconomische en demografische situatie in Amersfoort in die eeuw. Door de beige balken aan te klikken wordt Amersfoort ook geplaatst binnen de geschiedenis van `Nederland(en)` en de `wereld`.
  • Wanneer een (blauw gekleurde) gebeurtenis wordt aangeklikt, verschijnt een scherm met nadere informatie over die gebeurtenis.
  • Vervolgens is bij `Onderwerp(en)` in dat scherm aangegeven onder welk onderwerp(en) deze gebeurtenis is opgenomen (zie verder bij `Tijdbalk op onderwerp` hierna).
  • Wanneer onder `Bron(nen)` de titel wordt aangeklikt, verschijnt de auteursnaam, en wordt de literatuur (bron) van deze auteur zichtbaar, die is gebruikt voor de tijdbalk. En verder alle gebeurtenissen die van dezelfde bron uitgaan. Als in dat scherm bovenaan de naam achter `auteur(s)` wordt aangeklikt, verschijnt de voor de tijdbalk gebruikte publicatie(s) van deze auteur. Dit geldt ook voor het aanklikken van de naam van de auteur onder Bron(nen) in het vorige scherm (zie verder bij `Overzicht bronnen` en `Overzicht auteurs` hierna).
  • Bij `Gebeurtenis` staat veelal nadere informatie vermeld betreffende deze gebeurtenis.
  • Onder `Link(s)` geeft aanklikken van een tekst toegang tot nadere informatie op het internet. Bij meerdere gebeurtenissen zijn aanklikbare afbeeldingen opgenomen.

Tijdbalk op onderwerp

  • Door op de afbeelding te klikken verschijnen 48 onderwerpen, als tekst (in alfabetische volgorde) en als afbeeldingen.
  • Bij aanklikken van een onderwerp verschijnen alle gebeurtenissen die aan dit onderwerp zijn toebedeeld, in chronologische volgorde. Bij de meeste onderwerpen is in donkerbruine, aanklikbare balken nadere informatie beschikbaar over het onderwerp. De tabel is per kolom alfabetisch en numeriek te sorteren, via de zwarte `puntjes` ▲▼.
  • Onderaan is weer een grafische tijdbalk aan te klikken.
  • Door linksboven `Tijdbalk op onderwerp` aan te klikken, keer je terug naar de onderwerpen.

Overzicht bronnen

  • Door dit overzicht aan te klikken verschijnen alle geraadpleegde bronnen in alfabetische (alfanumerieke) volgorde. De tabel is per kolom alfabetisch of numeriek te sorteren, via de zwarte `puntjes` ▲▼.
  • Door een bron aan te klikken verschijnt de auteursnaam(en) en de gebeurtenis(sen) die aan die bron is (zijn) ontleend (zie verder bij `Overzicht auteurs` hierna). Door het bronsymbool rechts aan te klikken, ga je terug naar het `Overzicht bronnen`.
  • Wanneer de auteursnaam wordt aangeklikt verschijnt de publicatie(s) van deze auteur die voor de tijdbalk is (zijn) geraadpleegd.
  • Door een bron onder `Publicatie` (kolom is desgewenst alfabetisch of numeriek te sorteren te sorteren, via de zwarte `puntjes` ▲▼) aan te klikken, kom je terug in het eerder genoemde scherm.
  • Door aanklikken linksboven van `Overzicht auteurs` word je doorverbonden naar dat overzicht (zie verder bij `Overzicht auteurs` hierna).

Overzicht auteurs

  • Door op de afbeelding te klikken, verschijnt een lijst van de auteurs van wie publicatie(s) is (zijn) geraadpleegd voor de tijdbalk. In de linker kolom in alfabetische volgorde op achternaam en rechts met voorletters en eventueel titel, zoals in de publicatie(s) is vermeld. De tabel is per kolom te sorteren te sorteren op A→Z en Z→A, via de zwarte `puntjes` ▲▼.
  • Aanklikken van de (blauwe) auteursnaam geeft doorverbinding naar de publicatie(s) van deze auteur die is (zijn) geraadpleegd voor de tijdbalk. De tabel is te sorteren op A→Z en Z→A, via de zwarte `puntjes` ▲▼. Aanklikken van een publicatie geeft een overzicht van de gebeurtenissen die ontleend zijn aan de betreffende publicatie van de genoemde auteur (zie linksboven). De tabel is per kolom alfabetisch of numeriek te sorteren, via de zwarte `puntjes` ▲▼.

Link(s)

  • Door op de afbeelding te klikken, worden hyperlinks naar het internet getoond, in drie categorieën (met een toelichting): betreffende de historie van Amersfoort, de historie van Nederland en Geschiedenis algemeen. De tabel is per kolom (per categorie) desgewenst te sorteren op A→Z en Z→A, via de zwarte `puntjes` ▲▼.
  • Door een link aan te klikken, wordt verbinding gemaakt met nadere informatie op het internet.

Zoeken

  • De zoekfunctie (rechtsboven op iedere pagina; bij voorkeur zoeken na indrukken van het vergrootglassymbool) werkt op basis van hele woorden of een jaartal/getal. Als je wilt zoeken op een deel van een woord, gebruik dan een wildcard: *
Zoeken op zeep levert niet de gebeurtenissen waar het woord zeepziederij in voorkomt, zoek dan op zeep* (en bv. kanunnik* ook voor kanunniken, offici* voor officieel en officiële.
Bij het zoeken op een jaartal/getal worden alle onderdelen van de tijdbalk getoond waarin het gezochte jaartal/getal in de tekst wordt genoemd.
  • De website is geen genealogische site, maar voor het zoeken op persoons-/familienamen uit het verleden, worden enkele mogelijkheden geboden. Er is bij het onderwerp `Straat/wijk/naamgeving` een directe link gemaakt naar `Voorouders` van Archief Eemland. Verder is daar een verwijzing naar algemene genealogische informatie en bronnen gemaakt.
In de Kadastrale Atlas van 1832 kan dergelijke informatie ook worden gevonden. Bovendien zijn `telefoongidsen` van Amersfoort uit 1915 en 1950 opgenomen (link ook bij 1894). Genealogische informatie over joods Amersfoort is te vinden bij het onderwerp `Joods leven`.
  • Zoek je een straat, wijk, buurt, brug of plein in Amersfoort, dan zijn bij het onderwerp `Straat/wijk/naamgeving` hyperlinks aangegeven om historische informatie daarover te vinden. Om het zoeken naar foto’s van straten, wijken, buurten, bruggen en pleinen te vergemakkelijken, is een directe link gemaakt naar de beeldbank van Archief Eemland, bij hetzelfde onderwerp. Je kunt daar ook specifiek zoeken naar foto's van een gebouw, bedrijf, persoon of gebeurtenis etc.
  • Zoek ev. ook in de Historische Encyclopedie van Amersfoort bij het Archief Eemland, zie bij `Link(s)`. Ook kun je op trefwoord in de inventaris en in de bibliotheek van Archief Eemland zoeken, zie ook bij `Link(s)`.